Νόστιμη, πλούσια, πολύχρωμη, και βασισμένη σε φυσικά, αγνά συστατικά, η μεξικάνικη μαγειρική έχει τις ρίζες της στον πολιτισμό των Αζτέκων και των Μάγια, με ιστορία 5 χιλιάδων ετών. Σημαντικοτερα καρυκευματα το chili ,κυμινο,κολιανδρος, ριγανη ,κανελλα και κακαο. Σκορδο και κρεμμυδι χρησιμοποιουνται στα περισσότερα πιατα. Μετα το καλαμποκι, ακολουθει το ρυζι ,που πηγε από την Β.Αφρικη στην Ισπανια τον 4ο αιωνα και από κει στο Μεξικό,για να συναντησει το φασολι, την πιπερια και την ντομάτα.Η Μεξικανική είναι από τις πρωτες και πιο διεθνεις fusion κουζινες του κοσμου.Η εμπορικη σχεση του Μεξικου με τις νησους Φιλιππινες εφερε στο Μεξικό μπαχαρικα .Ετσι σχηματιστηκε μια από τις πιο ποικιλες κουζινες του κόσμου . Εχει επιρροες από τις ερημους του βορρα ως τις τροπικες παραλιες του Ειρηνικου,του Ατλαντικου και της Καραιβικης. Πικοιλια κλιματων και πολιτισμων που αναμειχθηκαν με την κουζινα των ιθαγενων.
Σήμερα, απλώνεται με ταχύτητα σε όλες τις ηπείρους και τα φαχίτας, οι εντσιλάδας, τα τάκος, οι τορτίγιες ζητιούνται από τους νέους ανθρώπους σε κάθε πόλη της γης.
Η Μεξικάνικη κουζίνα οφείλει την πολυχρωμία και τον πλούτο της στις πάρα πολλές φυσικές τροφές που μας ήταν άγνωστες πριν ο Κολόμβος ανακαλύψει την Αμερική.
Η κοινή σε όλους μας ντομάτα, η πιπεριά σε περισσότερες από 60 ποικιλίες, η κολοκύθα, το αβοκάντο, τα φιστίκια κάσιου και πέκαν, το κακάο, το καλαμπόκι, ο ανανάς, η πατάτα, η βανίλια, και σχεδόν όλα τα είδη φασολιού ήταν μερικά από τα νέα τρόφιμα που ανακάλυψαν οι Ευρωπαίοι όταν πήγαν στο Μεξικό. Φανταστείτε πόσο φτωχή θα ήταν η κουζίνα μας χωρίς αυτά.
Παράλληλα όμως και οι Ισπανοί έφεραν στην Αμερική το ελαιόλαδο, το ρύζι, τα ρεβίθια και κυρίως τα κρέατα, και συνταγές από τη Μεσόγειο και τη βόρειο Αφρική.
Οι συνταγές αυτές αναμείχθηκαν αρχικά με τα τρόφιμα των Αζτέκων και των Μάγια, και αργότερα και με τις ιδέες που έφεραν οι άλλοι ευρωπαίοι. Έτσι εξελίχθηκε η σημερινή συναρπαστική μεξικάνικη κουζίνα.